Chronische pijnklachten bestrijden met een Virtual Reality bril

Het geheim van pijn uitgelegd

Chronische pijnklachten zijn ontzettend moeilijk te behandelen. Lous Zantema van Reducept is GZ-psycholoog en ziet een grote groep mensen (bijna 3 miljoen) lijden onder deze chronische pijnklachten. Echter is er geen goede oplossing en vaak horen mensen met chronische pijn dat ze er maar mee moeten leren leven.

Maar wist u dat uw hersenen pijn maken? Uw hersenen zijn te trainen en dus kunt u ze ook trainen om deze pijn onder controle te krijgen. Daarvoor is de Virtual Reality (VR) bril van Reducept ontwikkeld. De wetenschap van Reducept begint bij waar u de pijn voelt en werkt toe naar het punt waar u de pijn onder controle krijgt.

Jouw weg naar minder pijn

Deze VR-bril is ontwikkeld door het Friese bedrijf Reducept. Onlangs heeft Reducept een prestigieuze prijs gewonnen. Namelijk de World Summit Award die wordt uitgereikt door de Verenigde Naties. Deze prijs is voor nieuwe ideeën die een digitale oplossing bieden voor maatschappelijke problemen.

Reducept traint de hersenen. Door middel van training kunt u uw hersenen leren om de controle te verbeteren en de (chronische) pijn te verminderen. Het belangrijkste is dat u uw hersenen kunt trainen om ook op lange termijn meer grip op pijn te krijgen.

De VR-bril “kijkt” in uw brein. U “ziet” dan rode beestjes, de “pijnduiveltjes”. Vervolgens kunt u met uw ogen erop schieten waardoor de duiveltjes verdwijnen. Daarmee fopt u uw brein, want die “denkt” dat de pijnduiveltjes weg zijn.

In meer dan veertig zorginstellingen, waaronder het Radboud UMC en het Medische Centrum Leeuwarden, gebruiken patiënten de VR-brillen inmiddels.

De Akker heeft ook twee van deze brillen aangeschaft met de bijbehorende software en licenties.

Voor meer informatie over Reducept, klik hier.

Wilt u meer weten over de VR-behandelingen bij De Akker? Neem dan contact met ons op.